Άρθρα για games και animes.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΟI OMOIOTHTΕΣ ΤΩΝ FINAL FANTASY

Final Fantasy, ένας τίτλος που έχει γράψει ιστορία.  Έχουν βγει πάρα πολλά Final Fantasy με  το καθένα να έχει το δικό του universe, story και χαρακτήρες. Παρ’ ότι όμως που τα Final Fantasy δεν συσχετίζονται το ένα με το άλλο έχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ τους (εκτός του ότι είναι RPG ή έχουν στοιχεία RPG). Πάμε να δούμε τις πιο συνηθέστερες απ’ αυτές.



1. Chocobos: Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Final Fantasy II το 1988 και από τότε βρίσκονται μέσα σε κάθε τίτλο της σειράς. Χρησιμοποιούνται για ιππασία  αντί των αλόγων. Το πιο συνηθισμένο χρώμα για τα chocobos είναι το κίτρινο, σε κάποια Final Fantasy όμως εμφανίζονται και σε αλλά χρώματα (π.χ.  μαύρο, άσπρο, πράσινο και ροζ). ΟΙ ήχοι που βγάζουν τις πιο πολλές φορές είναι “Kwek” και “Kwark”. 


  Aυτά τα αξιαγάπητα πουλιά έχουν επηρεάσει πολλούς δημιουργούς anime και developers διαφόρων games, μιας και παρόμοια πλάσματα με τα chocobos έχουν κάνει την εμφάνιση τους και σε άλλους τίτλους που δεν έχουν καμία σχέση με το Final Fantasy (προφανώς υπό διαφορετική ονομασία).



Τα ίδια τα chocobos είναι πιθανών εμπνευσμένα από τα “Horseclaws” τα οποία εμφανίζονται στο anime Kaze no Tani no Naushika”(το 1984).


















2. Μoogles: Το πρώτο moogle εμφανίστηκε στο Final Fantasy ΙΙΙ το 1990, από τότε τα βλέπουμε σε κάθε Final Fantasy, είτε σαν μία φυλή, είτε σαν summons, είτε σαν λούτρινα αρκουδάκια και robot. Σαν φυλή είναι συνήθως σπουδαίοι μηχανικοί ή απλά δυνατοί μάγοι. Τους αρέσει συνεχεία να λένε την λέξη “kupo” μέσα στις προτάσεις τους όταν είναι να δώσουν έμφαση σε κάτι, ενώ άλλες φορές δεν μπορούν να μιλήσουν καθόλου και απλά λένε “Kupo, kupo, kupopo” συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθει ότι  από  FF  σε  FF  τα  moogles  διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν έχουν και καμία σχέση το ένα με το άλλο.











3. Summons: Πρωτοεμφανίστηκαν στο Final Fantasy III, ενώ σε κάποια Final Fantasy λέγονται απλά “summons”, σε άλλα FF αναφέρονται με άλλες ονομασίες όπως “Eidolons”, “Guardian Forces”, “Aeons”, “Primals και Espers”. Είναι συνήθως  πλάσματα τα οποία ζουν σε άλλη διάσταση και βοηθάνε τους χαρακτήρες μέσα στην μάχη. Κάποιες φορές παίζουν σημαντικό ρόλο στο plot του εκάστοτε FF.








4. Cid: Σε κάθε Final Fantasy υπάρχει ένας Cid, κάποιες φορές είναι μέλος της ομάδας των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων ενώ άλλες φορές antagonist ή απλά ένας NPC. Ο πρώτος Cid εμφανίστηκε στο FF II (στο FF I μπήκε μετά το remake) και αποτελεί μαζί με τα Μοοgles και τα Chocobos ένα απ’ τα σήματα κατατεθέν του Final Fantasy.


O χαρακτήρας που ονομάζεται Cid συνήθως είναι σχετικά μεγάλος σε ηλικία και αντιπροσωπεύει αυτό που λέμε “πατρική φιγούρα” μέσα στο plot. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού που θα έχει το όνομα Cid είναι η σχέση του με τα airships. Ανάλογα με το FF θα αναφέρεται σαν ο δημιουργός ή ο πιλότος ή ο ιδιοκτήτης ενός airship.













5. “O κόσμος κινδυνεύει”:  Σε κάθε Final Fantasy (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι πρωταγωνιστές σώζουν τον κόσμο από την καταστροφή ή την κυριαρχία μιας “σατανικής” αυτοκρατορίας. Αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό απ’ την αρχή της ιστορίας του κάθε Final Fantasy άλλα αποκαλύπτεται στην πορεία.










6. Crystals: Final Fantasy χωρίς κρύσταλλο, μακαρονάδα χωρίς τυρί. Σε όλα τα Final Fantasy υπάρχουν κάποιοι κρύσταλλοι που περιέχουν θρυλικές δυνάμεις και πολλές φορές μάλιστα η επιβίωση του κόσμου εξαρτάται απ’ αυτούς. Οι πρωταγωνιστές του κάθε Final Fantasy συνήθως τους αναζητούν είτε για να αποκτήσουν παραπάνω δύναμη (η οποία θα τους βοηθήσει στην αποστολή τους), είτε για να τους προστατευόσουν απ’ αυτούς που τους θέλουν για κακό σκοπό.










Και αυτές ήταν οι μεγαλύτερες ομοιότητες (ξέρω πως υπάρχουν και άλλες πολλές) ανάμεσα στα Final Fantasy. Ομοιότητες σαν αυτές έχουν δημιουργήσει ένα είδος “ταυτότητας”. Χάρις αυτές μπορούμε να προσδιορίσουμε πιο συγκεκριμένα το θαύμα που λέγεται Final Fantasy και όλοι αγαπάμε τόσο πολύ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου